Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница ще обявяват в общината у нас в коя държава живеят

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно текстове от законопроекта за гражданската регистрация. Те целят ограничаване на незаконните регистрации и изборния туризъм.
С окончателно приети промени в Закона за гражданската регистрация се регламентира броя на хората, които могат да се регистрират по постоянен или настоящ адрес. Той не трябва да превишава двукратния брой на лицата, които обичайно обитават едно жилище, като само в отделни случаи се допуска трикратно превишаване. Като законни обитатели ще се смятат първо регистрираните. Освен това проверката ще установява дали има хора, които отдавна не живеят на адреса, но не са се дерегистрирали, за да се установи кой точно живее на даден адрес. С приети текстове депутатите решиха да не се допуска регистриране на настоящ адрес или постоянен адрес в хотел, мотел или друго място за подслон за повече от 4 месеца. 
Гарантираме невъзможността за изборен туризъм. Проблемът е свързан с това, че има изборен туризъм и в някои, основно курортни селища, в които преди избори се оказва, че населението набъбва с да кажем 8 500 човека в Несебър, посочи Найден Зеленогорски - председател на Комисията по регионална политика и съпредседател на Реформаторския блок.
Българските гражданини, които живеят в чужбина, ще трябва да заявяват държавата, в която живеят понастоящем пред общината по постоянния си адрес в България. Депутатите широко подкрепиха това изменение, с аргумента, че така ще се решат голяма част от проблемите, които възникват в административните, осигурителните, данъчните органи и избирателните комисии. 
Всички те се включват в списъците в България, списъците се раздуват с по 500, 700 хиляди до един милион души и в крайна сметка това е един огромен източник за манипулации на всеки изборен процес, обясни Мая Манолова от БСП.
Според ДПС, обаче това ще доведе до проблеми и дори до включване на стотици хиляди граждани в забранителни списъци. 
Дебатът днес е съдържанието как да ограничим една част от българските граждани да не гласуват, коментира депутатът Мустафа Карадайъ.
Утре предстои да бъдат приети и останалите текстове от Закона за гражданската регистрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.