Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага 5% ДДС за бебешки стоки и социални услуги за възрастни

БСП внесе проект за законови промени, с които ДДС за бебешките стоки и за социалните услуги за възрастни хора да бъде намален на 5 процента. Според разчетите на партията намаляването на данъка ще струва на бюджета 56 милиона лева. 

По-ниската раждаемост, ниските доходи и потребление са в основата на мотивите за внесения законопроект. Според лидера на БСП Михаил Миков, голяма част от необходимите 56 милиона лева бюджетни средства ще се върнат поради потреблението: 
Така че пренебрежимо малък ефект, крайно необходим като сигнал към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца.
Румен Гечев обърна внимание, че в много европейски страни това е постоянна политика на правителствата, като даде пример с Великобритания, Франция, Чехия, където подобни стоки се облагат с 5 % ДДС. Това, според Гечев, ще улесни семействата при отглеждането на деца и ще облекчи хората в неравностойно положение.
По този начин ние индиректно ще стимулираме раждаемостта, тъй като повече деца означава и производство на повече брутен вътрешен продукт в бъдеще и по-голямо потребление.
Законопроектът за намаляване на ставката на 5 % за бебешките стоки и социалните услуги за възрастни хора е една от цялостния пакет данъчни промени. БСП внесе в този парламент предложение за възстановяване на данъка на хората с най-ниски доходи и за въвеждане на прогресивна скала за облагане с елементи на семейно подоходно облагане. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.