Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕСПЧ очаква България да осигури подслон на семействата в село Марчево или да спре разрушаването на къщите им

Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург очаква българската държава да осигури подслон на семействата, чиито къщи в село Марчево ще бъдат съборени . В противен случай трябва да спре процедурата по принудително разрушаване на домовете им, потвърди за „Хоризонт“ адвокат Александър Кашъмов, който разполага с  документа от Страсбург.

Той беше категоричен, че не става дума само за въпроси, на които България трябва да отговори:

До този момент съдът в Страсбург смята за неадекватна и недостатъчна мярката за защита на правата и дава на правителството до края на работния ден в понеделник да даде подробен отговор на тези въпроси, както и адресира държавата да е се въздържа от действия в Гърмен по повод двете къщи, определени за събаряне в понеделник.

Съдът в Страсбург е сезиран от Българският хелзинкски комитет и неправителствената организация „Инициатива за равни възможности“, след като стана ясно, че социалните служби са предложили временно настаняване в центрове „Майчина грижа“ само за майките и децата, две от които са с тежки увреждания. Семействата отказаха социалната закрила.

Европейският съд по правата на човека се позовава на правило 39 при временна мярка, която е задължителна за всяка страна-членка, добави още адвокат Кашъмов.

Към момента нямам нови указания, които да променят графика за събаряне на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той допълни, че ситуацията е динамична.

До края на месеца за принудително разрушаване са предвидени общо 22 от къщите в ромската махала. Първите четири постройки бяха съборени в края на юни. Семействата, останали без дом, също не се възползваха от предложените възможности за социална закрила и останаха при свои близки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Европейският съд по правата на човека взе отношение по ситуацията в Гърмен

Според съобщение от Българския хелзинкски комитет в петък българското правителство е получило писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което се изискват мерки по отношение на двете семейства от село Марчево, община Гърмен, чиито..

публикувано на 11.07.15 в 13:39