Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хореографското училище в София ще има нов директор до началото на учебната година

| обновено на 13.07.15 в 15:38

След среща на протестиращи учители с ръководството на Министерството на културата стана ясно, че до началото на септември Хореографското училище в София ще има нов директор.

Министърът на културата Вежди Рашидов е приел оставката на досегашния директор Анна Донева и тя реално вече не е ръководител на училището. Протестиращите срещу нея я обвиниха в авторитарен начин на управление.

Напрежението в танцовото училище избухна още през март. Тогава ученици обвиниха директорката, че дискриминира паралелките за български народни танци за сметка на класическия и модерен балет. Днес ученици и учители излязоха на протест пред сградата на министерството с искане оставката й да бъде приета.

От днес стартира и новият конкурс за директор на хореографското училище,а документи могат да се подават до 13 август. Утре ще се обсъдят възможностите до провеждането на конкурса да има изпълняващ длъжността директор, който да осигури нормалния работен процес в училището.

Заместник-министърът на културата Боил Банов обясни как ще се гарантира прозрачността на конкурса:

Това, което предложихме  - те са четири външни реабилитирани преподаватели, които се канят, по двама от фолклор и балет. Сега ще ги направим по трима, за да станат шест човека външни.

Говорихме и с председателя на музикалните дейци, който да излъчи свой представител-наблюдател, независим, и по този начин да свалим натиска от Министерството на културата за всякакви хипотези от рода, че тримата задължителни, които са по закон от министерството, могат да вкарат някакъв елемент на манипулация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Учители от Хореографското училище протестират срещу директора

Учителите от Националното училище за танцово изкуство в София излязоха на протест пред Министерството на културата. Те поискаха оставката на директора Анна Донева.  Протестиращите учители са излъчили свои представители за среща с ръководството на..

публикувано на 13.07.15 в 12:31