Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Даниел Митов потвърди западната и проевропейска политика на страната ни

Снимка: БГНЕС

Външният министър Даниел Митов потвърди западната и проевропейска политика на страната ни. Като част от работното си посещение в САЩ, той говори за предизвикателствата на Балканите по време на открита лекция в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. 

В американската столица министър Митов коментира и енергийната политика на правителството ни, която по думите му е успешна отчасти и заради българо-американското партньорство. Той увери, че в България руски газ няма да спре да тече и припомни за съществуващия договор за това до 2030 година. За БНР Митов допълни, че сега задачата е да се изградят нови връзки, които да помогнат за диверсификацията на снабдяването с газ и така да се стигне до намаляване на цената.

Външният ни министър каза още, че България подкрепя Трансатлантическото търговско споразумение, по което в момента Европа няма обща позиция:

Такова едно споразумение ще бъде, от една страна, от полза за всички европейски държави, защото ще увеличи търговския стокообмен, ще създаде много по-големи възможности за бизнеса, включително и българския, и от друга страна, ще заздрави трансатлантическата връзка, което в този геополитически момент е много важно.

В сряда Даниел Митов ще изнесе лекция в Европейския институт и ще се срещне с няколко конгресмени, сред които Джон Маккейн. Вечерта ще присъства на церемония по награждаване със "Златна Лаврова клонка" на американски партньори за приноса им за присъединяването на България към НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.