Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата обсъжда на телефонна конференция бъдещите действия спрямо Гърция

Еврогрупата ще проведе тази сутрин телефонна конференция, на която се очаква да бъдат обсъдени бъдещите действия спрямо Гърция. Разговорът е насрочен за 11 часа българско време, но повече подробности за това какво ще обсъждат лидерите на страните с единна валута засега не се съобщават.
Същевременно късно снощи парламентът на Франция одобри с голямо мнозинство плана за подпомагане на Гърция. 
Пред депутатите премиерът на Франция Манюел Валс определи плана като единственият път за намиране на възможности за съживяване на гръцката икономика. След Франция предстои планът да бъде одобрен от депутатите в Германия и Финландия. Това са страни, които олицетворяват по-твърдата линия към Атина. Великобритания се обяви срещу използването на средства от Европейския механизъм за финансова стабилизация за финансова помощ за Гърция. 
Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард изрази надежда, че страните от еврозоната ще се съгласят да облекчат дълга на Гърция "по един или друг начин". В свой доклад фондът подчерта, че дълговете на Гърция са равнище, на което тя не може да издържи, и предупреди, че няма да участва повече в спасяването на тази страна, ако Европа не предприеме сериозни мерки за намаляване на дълговото ѝ бреме. Лагард призна, че страните от еврозоната са категорично против една от идеите на МВФ част от гръцкия дълг да бъде опростен. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.