Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се две години от инцидента в мина "Ораново", при който загинаха четирима миньори

Снимка: БГНЕС

Навършват се две години от тежкия инцидент в мина "Ораново", при който загинаха четирима миньори, а дни по-късно още един работник.  

Преди седмица Окръжният съд в Благоевград потвърди  постановлението на  прокуратурата за прекратяване на наказателното производство  поради липса на престъпление.  

На 16 юли 2013 година, малко след 9 часа сутринта в една от галериите на рудника се свличат близо триста тона кална и земна маса. Затрупани са четирима миньори. Две от телата, на Христо Младенов и Асен Стойнев, са намерени същия ден. Акцията по издирването на Иван Лазаров и Николай Михайлов продължава почти 17 дни. При спасителните дейности загива още един работник – шлосерът Асен Грънчаров. Две години след трагедията разследващите институции се произнесоха – виновни няма. Тоновете кал, затрупали хората на 300 метра под земята, са в следствие на природно явление, което не  е могло да бъде предвидено, се казва в мотивите. Лошите условия на труд, нарушените правила за безопасност и тотално остарялата и рискова технология на въгледобив останаха в докладите на минни експерти и Инспекцията по труда. Спомен са и заканите на няколко министри тогава, че виновните ще понесат цялата строгост на закона. Близките на загиналите и повечето хора в община Симитли отказват да приемат заключението на Окръжна прокуратура и определението на съда за липса на виновност. Кметът на общината Апостол Апостолов се усъмни в експертизите по наказателното производство и мотивите на обвинението, събрани в обем от 39 страници. 

Семействата на някои от загиналите  миньори са осъдили мината, но до този момент не са получили обезщетенията в размер на 160 000 лева. Собственик на дружеството е Красимир Михайлов, който има концесия за въгледобив от 2006 година. От тогава досега 9 работници са намерили смъртта си в рудник "Ораново".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.