Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: ДАМТН ще контролира състоянието на язовирите

Снимка: БГНЕС

С промените в Закона за водите депутатите окончателно решиха Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да контролира техническото състояние на язовирните стени и съоръженията на язовирите. Агенцията ще осъществява контрол по осигуряване на безопасната им експлоатация, както и по изпълнение на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивната сигурност или по ликвидирането им. 

Задължение на собствениците на язовири ще бъде да осигурят оператор на язовирна стена с необходимата квалификация, който да извършва дейностите по поддържане на съоръженията в изправно техническо състояние. Целта на цялостния контрол е да се избягват наводненията. Предвижда се в срок до шест месеца от влизането в сила на този закон Министерският съвет да приеме наредба за начина на експлоатация и контрола на язовирните стени. 

С новите текстове в Закона за водите се въвежда такса "замърсителят плаща". Идеята е да има санкции при замърсяване на околната среда с последици за населението. Така дружество или човек, който е причинил замърсяването, ще поема разходите по възстановяване на състоянието на водоема. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.