Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава приемането на промени в Закона за горите

Снимка: БГНЕС

Депутатите ще обсъдят окончателно промените в Закона за горите. С приетите вчера текстове се забрани сечта и извозване на дървен материал в тъмните часове на деня и се регламентира процедурата за преобразуване на частна земеделска земя в горски фонд. Ако лице има възстановена собственост върху земеделска земя като обработваема, по негово желание тя може да бъде преобразувана в горски фонд. Но ако собственикът в рамките на три години не направи необходимото, този терен да бъде почистен от дървета и храсти, министърът на земеделието служебно ще има право да преобразува земеделската земя в горски фонд. 
На днешното заседание на парламента ще бъдат окончателно разисквани и останалите промени в Закона за горите. Основните предвиждат снабдяване с GPS устройства за проследяване на камионите, които извозват дървесина. Предвижда се в обектите, в които постъпва или се преработва дървесина, да бъде инсталирана система за видеонаблюдение, разширяват правомощията на горските инспектори, въвеждат се и изисквания за ценза на лесовъдите. 
В парламентарния контрол ще отговаря министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова, както и още 11 министри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.