Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за конституционни промени влиза на първо четене след седмица

Снимка: БГНЕС

Законопроектът за промени в Конституцията, внесен от Цецка Цачева и група народни представители, ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала на 24 юли. Промените бяха отхвърлени от временната комисия за Конституцията, след като против тях гласуваха от "БСП лява България", ДПС, АБВ и "Атака". Голяма е вероятността обаче текстовете да бъдат приети в пленарната зала, като е необходима подкрепата на най-малко 160 народни представители.

Все още усилени преговори се водят между вносителите и опозицията. Съгласно приетите правила, на първо четене промените в Конституцията ще бъдат гласувани по принцип изцяло. Те ще се смятат за приети, ако за тях гласуват 3/4 от народните представители или минимум 180 депутати. Срокът тогава между първо и второ четене ще е кратък, дори в рамките на две седмици. Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, то предложенията между първо и второ четене ще се правят минимум след два месеца.

Най-вероятно ДПС ще преосмисли позицията си по внесените текстове и ще подкрепи по принцип внесения законопроект с конституционните промени на първо четене, но за сметка на промяна на някои от заложените предложения между двете четения. Очаква се от ДПС да настояват да отпадне явното гласуване във Висшия съдебен съвет и да отпадне съвещателният глас на правосъдния министър в Съвета. Вносителите няма да отстъпят от разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - на прокурорите и следователите и на съдиите.

Дори всички депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Българския демократичен център и Движението за права и свободи да гласуват промените в Конституцията, няма как да съберат 180 гласа, но със сигурност ще осигурят минимум необходимите 160.

Възможно е законопроектът с конституционните промени да бъде разглеждан и на 23 юли в пленарната зала, но по-вероятно е да е ден по-късно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.