Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермата за норки край Стара Загора работи законно, твърди директорът на Регионалната агенция по храните

американска норка
Снимка: wikipedia.org

Фермата за норки в старозагорското село Маджерито е регистрирана от Регионалната агенция по храните и работи законно. Това заяви за "Хоризонт“ д-р Дамян Миков, който е директор на Агенцията, по повод публикация във вестник "Капитал“.

Статията се позовава на международната организация за защита на животните "Четири лапи“, според която старозагорската ферма трябва да бъде закрита заедно с тази във варненското село Любен Каравелово.

Според "Четири лапи" фермите за норки в България не отговарят на общоевропейския регламент за разпространението на инвазивни видове. Д-р Миков обаче посочи, че в списъка към регламента сега има едва 5-6 вида животни и е даден срок той да бъде допълван до 2016 година. Едва след това, ако северноамериканската норка бъде вписана в него, собствениците на фермите ще имат 2 години гратисен период да ги закрият.

 Всяка страна може да издейства, да бъде изключена от регламента, ако докаже, че отглеждането на даден вид е свързано със сериозен социален ресурс, както е в страни като Гърция, Полша или Дания. Според природозащитниците е нарушен и Законът за ветеринарно-медицинската дейност, който посочва, че умъртвяването на животни с цел добив на суровини става чрез клане, а не по друг начин т.е. с използването на газови камери. По мнението на д-р Митов обаче, умъртвянането чрез газово зашеметяване е хуманен метод.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.