Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фондът за лечение на деца" е подпомогнал над 650 нуждаещи се за първите шест месеца на 2015 година

Над 650 деца са били подпомогнати от Център "Фонд за лечение на деца" за първите шест месеца на 2015-а година. Това е записано в отчета на институцията за първите 6 месеца. Малко над 6 млн. лева са изразходени за изпращането на тежко болни деца в чужбина, както и за заплащане на медицински изделия и медикаменти за лечение в България, които не се плащат от Здравната каса.

182 деца са били изпратени на лечение в чужбина, а 471 са били подпомогнати, за да се лекуват у нас от януари до юни, сочи докладът на Фонда. За изпратените в чужбина деца той  е похарчил малко над 3,36 млн. лв, а за подпомагане в България са изразходвани около 2,53 млн.

Разходите за издръжка на Фонда са 190 хил. лв. За първото полугодие той е финансирал 10 трансплантации на деца в чужбина, 7 от които - костномозъчни. От институцията отбелязват, че заради нарасналия брой българчета, които се нуждаят от лечение в чужбина, Фондът все по-често получава откази за прием в някои чуждестранни клиники заради липса на капацитет. И в момента три деца, нуждаещи се от костномозъчна трансплантация, не могат да заминат, тъй като не се намира чуждестранно лечебно заведение, което да се съгласи да ги приеме.

Припомняме, че преди месец от Фонда поставиха пред здравното министерство проблема, че в единствения център за костномозъчни трансплантации на деца не достигат квалифицирани кадри и организацията на дейността страда поради недостатъчно финансиране. Вследствие на това министерството вдигна сумата, която плаща за извършване на такава трансплантация от 40 000 на 100 000 лева. Очаква се това да окаже положителен ефект и децата, нуждаещи се от такъв вид трансплантация,и  да могат да получат нужното лечение и у нас.

В отчета на Фонда се подчертава, че наложилата се през последните 5 години тенденция за увеличаване броя на кандидатстващите за подпомагане се запазва.  За първите шест месеца на 2015година в ЦФЛД са постъпили 737 заявления. За сравнение, за същия период на 2014 те са били 696, а през 2013-а - 655.

Най-често българските деца заминават за лечение в Австрия, Германия и Франция, а когато става дума за страни извън Европейския съюз, най-честите дестинации са САЩ, Турция и Израел.

В частта "Приходи" Фондът отчита 6,81 млн. лева за първото полугодие на 2015-а, само 60 000 от които са от дарения. Приходите от дарения в бюджета на институцията не са нараснали спрямо предишни години, въпреки че в края на миналата година беше стартирана инициативата DMS FOMD, благодарение на която всеки може да направи дарение чрез изпращане на дарителски смс с текст FOND на номер 17 777. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.