Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 лева глоба заради унищожението на част от късноантично селище край Дупница

Снимка: БГНЕС

Българо-италианският консорциум, който изгради участъка от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, е глобен с 10 хиляди лева. Причината е, че пътните машини са унищожили част от късноантично селище с национално значение.

Случаят се разглежда от районния съд в Дупница като санкцията е от 31 октомври 2014 г., когато главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при културното министерство е съставила акт на консорциума поради установяване на административно нарушение.

Комисията установила на място и по документи, че късноантичното селище в местността Черешарника край Дупница е било напълно унищожено от багерите и фадромите. Обектът е бил проучван след теренно оглеждане, като са били намерени и ценни глинени съдове. Разкопаването обаче е станало преди комисията да приеме, оцени и протоколира резултатите от проучванията. 

Българо-италианският консорциум са обжалвали решението, като съставът на първа инстанция е отхвърлил наказателното постановление като закононесъобразно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.