Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът продължава опитите да осигури подкрепа за промените в Конституцията

| обновено на 22.07.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов продължава опитите си за осигуряване на подкрепа за внесения законопроект за промени в Конституцията, които засягат пряко съдебната реформа.

Извънреден председателски съвет, който включва председателите на парламентарните групи, се събира в НС в 11:30 часа във връзка с промените в Конституцията и по искане на премиера Бойко Борисов. За това съобщи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов,който след кратка среща с премиера заяви:

Ние обсъждахме какво може да се направи, за да не се пропилее времето, енергията и трудът, който е хвърлен до момента по съставянето на общ документ, и решихме, че не трябва да се влиза в зала без осигурено мнозинство на този законопроект. Така че, с господин Борисов, с негово съгласие, ще поискаме, ще помолим Народното събрание да се направи почивка в 11:30, да се направи един Председателски съвет и да потърсим решение естествено. Проектът за конституционни промени не бива да бъде гласуван, ако няма предварително достатъчно подкрепа, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.


След разговорите с АБВ и ДПС днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с лидера на БСП Михаил Миков и парламентарната група. Съвсем очаквано левицата заяви отказа си за подкрепа на законопроекта с промените в Конституцията:
Нашата позиция остава непроменена със следните аргументи. Още през януари месец, в края на януари, когато се обсъждаше стратегията за реформа в съдебната власт, ние ясно заявихме, че подкрепата не е основание на първо място да се правят конституционни промени, без преди това да е направен един много сериозен анализ на проблемите, които наистина съществуват в съдебната власт – да се видят какви законови и други организационни промени са необходими и в този процес на работа, евентуално, да се предвидят промени в Конституцията. 
Още при обсъждането на първо четене във временната комисия за Конституцията от БСП обявиха официалната позиция на левицата, с която заявиха отказ от подкрепа на предложените промени в Конституцията, с мотива, че са вътрешно противоречиви. Според БСП те не са в състояние да решават натрупаните проблеми в съдебната власт и да постигнат необходимата ефективност и независимост. Много повече са проблемите в наказателното и процесуалното законодателство в разпределението на делата. Тези и други аргументи, според левицата, дават пълно основание, промените да не бъдат подкрепени в пленарната зала.


Групата на Българския демократичен център ще подкрепи декларацията, която ще бъде предложена на Народното събрание, с трите пункта, които предложи премиерът Бойко Борисов. Явор Хайтов от БДЦ разясни:

Считам, че тя най-добре отразява политическите тенденции, настроенията в настоящия момент. Трите пункта, които коментирахме, са безспорни и това е разделянето на ВСС, необходимостта от задълбочаване функциите и ролята на Инспектората към ВСС, и последната – трета точка, която е безспорна, това е прекият избор на членове на ВСС от магистратите, дори на районно ниво.

Ако се стигне до гласуване в петък на внесения законопроект с конституционните промени, по-голямата част от групата на БДЦ ще гласува "за", а останалите няма да го подкрепят.


Резултатите от проведените досега срещи с АБВ и ДПС са с противоречив резултат. Лидерите на АБВ – Георги Първанов, и на ДПС – Лютви Местан – поискаха изтегляне на сегашния законопроект за промените в Конституцията и внасянето на нов, с подписите на минимум 180 депутати, което ще му гарантира по-бързо приемане. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Протести "за" и "против" съдебната реформа се провеждат край парламента

Два протеста – "за" и "против" съдебната реформа, се провеждат край парламента. Раздадени от камион вувузели и озвучителна уредба съпровождаха протеста на хората, за които се предполага, че са срещу реформата. Само плакатите с обидно съдържание..

публикувано на 22.07.15 в 10:56