Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама призова Великобритания да не напуска ЕС

Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за Би Би Си американският президент Барак Обама призова Великобритания да не напуска Европейския съюз, като подчерта: 

Присъствието на Обединеното кралство в Европейския съюз ни дава много по-голяма увереност за силата на Трансатлантическия съюз. 

Американският държавен глава добави, че именно Европейският съюз е направил света по-безопасно и по-процъфтяващо място. В интервюто той определи Великобритания като "най-добрият партньор" и похвали министър-председателя Дейвид Камерън, за това, че кабинетът му е постигнал заложената от НАТО цел за разпределяне на 2% на средствата от БВП за отбрана.

Малко повече от година преди да напусне Белия дом, президентът коментира и по думите му "плачевната" ситуация с контрола на оръжията в Съединените щати: 

Ако погледнете броя на американците, убити след 11-и септември от тероризъм, той е по-малко от 100. Ако погледнете броя на тези, които са убити от насилие с оръжие, става дума за десетки хиляди. 

Днес Барак Обама пристига в родината на баща си Кения за първи път в качеството си на президент. По време на визитата си в Африка, която приключва във вторник, той ще посети и Етиопия. Акцент в речите му ще бъде поставен върху демокрацията през призмата на по-активното гражданско общество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.