Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията около пожара в Национален парк "Рила" е без промяна

Снимка: БГНЕС

Няма промяна в ситуацията около пожара в  Национален парк "Рила", който  избухна преди полунощ на 23 юли.

Близо 300 души участват в гасенето, логистиката е поверена на 57 доброволци, а още сто служители на Министерството на отбраната са в готовност да се включат.

Пожарът е обхванал площ от 120 декара в алпийската част на Национален парк "Рила" в природния резерват "Риломанастирска гора". Пожарът е овладян от три страни – изток, север и юг към Рилската Света обител.

Сериозен проблем създава западната част на огнището, където огънят е силен. 291 огнеборци от пожарните служби, от Югозападното държавно предприятие и паркови служители участват пряко в гасенето. От Министерство на отбраната са се включили 38 служители и два хеликоптера с тричленни екипажи.

СнимкаНад 150 000 литра вода са изсипани върху пожара от въздуха.

Още един хеликоптер се е включил в мащабната операция тази сутрин. Комисар Николай Николов поясни: 

Сутринта се обади директора на "Хелиос еър“ и безвъзмездно предостави услугите на неговия хеликоптер, третият хеликоптер, който е използван за наблюдение,допълнителна координация от въздуха и доставяне на вода, както и други средства за пожарогасене.

Министърът на отбраната Николай Ненчев  даде изключително висока оценка на всички, които се борят с огнената стихия при изключително тежки условия – ниска влажност, високи температури и вятър. Той допълни:

Имаме готовност да участваме с до 100 човека от близкото формирование в Благоевград, ако това се наложи на ротационен принцип. Ако нещата се влошат, ще изтегля военнослужещи от средата на страната.

60 служители на пожарната и на горските стопанства са в готовност да се включат в дейностите по овладяването на пожара, ако се окаже, че е възможно да се осигури допълнително вода от естествен водоизточник в планината. Разстоянието е обаче над два километра и тази задача ще е много трудна, коментира комисар Николай Николов. 

Между 15 и 19 часа се очаква най-неблагоприятният период от гледна точка на климатичните условия, поясни още главен комисар Николов. Почти сигурно е, че причината за пожара е човешка намеса:

Защото първо метеоролозите не са засекли никаква гръмотевична дейност в района. Разполагаме със снимки на хора, който са били на бивак в нощта на предизвикването на пожара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.