Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Новият законопроект за Конституцията е тежък удар върху парламентаризма

| обновено на 26.07.15 в 15:09
Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че внесеният нов законопроект за промени в Конституцията е нанесъл тежък удар върху парламентаризма. Промяната на внесения първоначално вариант с конституционните промени с нов, ревизиран с 2/3, отмени обсъждането на първоначално внесения в пленарната зала. С това е бил демонстриран и подход, който подрива смисъла и значението на парламентаризма въобще и законодателната инициатива се е превърнала като основа на политически пиар, посочи лидерът на БСП на заседанието на Националния съвет на партията.

Маневрите за събирането на 180 подписа, въпреки че за внасяне на конституционен проект са необходими минимум 80, ще ангажира тези 180 депутати в евентуално гласуване с бързи разисквания през есента, подчерта Миков. Подвеждаща е тезата за питане до Конституционния съд между първо и второ четене по законопроекта, тъй като Конституционният съд не се произнася по законопроекти, а по вече внесени закони или питания в абстрактна форма, което не може да бъде и пряко отнесено към предлаганите текстове, подчерта в изявлението си лидерът на социалистите. Той каза, че се е внушавало, че БСП е в изолация, но БСП не се притеснява от тези твърдения, защото БСП и в дискусиите, и в поведението си и в разговорите стои здраво върху конституционния и законодателния процес, който трябва да се утвърждава, не той да обслужва политически интерес, ясно заяви в словото си пред делегатите Михаил Миков. 

По време на пленума социалистите утвърдиха над 84 кандидат-кметове на БСП в цялата страна. В 80 % от населените места БСП ще има свои кандидати. От 28 областни града само в 12 са утвърдени кандидат-кметовете. За кмет на София ще се бори социологът Михаил Мирчев. Кандидатът на БСП в Благоевград е Милан Богдански, в Бургас - Евгени Мосинов, Валентин Ламбрев - във Велико Търново. В Монтана БСП издигат Камелия Трифонова, в Русе - Божидар Йотов, в Сливен кандидат-кмет от левицата е Кольо Милев, в Шумен - Красимир  Костов, Стефан Шишков -  в Стара Загора. БСП подкрепя Минчо Казанджиев за пореден мандат в Ловеч. 

Лидерът на БСП Михаил Миков  обясни, че на места не са изключени коалиции с леви партии, в това число и АБВ:
И при тези, и при следващите номинации вървят разговори в рамките на формата "БСП - Лява България", както и с други партии, които споделят стандартите за лявото управление и утвърдената платформа на левицата. За нас е от значение прокарване на лява политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.