Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа

| обновено на 28.07.15 в 13:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите, с което ги призова да подкрепят предложението за провеждане на национално допитване с трите въпроса, свързани с изборното законодателство.

Държавният глава подкрепи дълбоката и всеобхватна реформа и промяната в изборните правила.

Това е важно за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа,
каза Плевнелиев.

Това е от ключово значение за развитието на страната. Трите въпроса са в центъра на общественото внимание, но не са намерили законодателна форма. Дължим го на българския народ и нямаме причини да не проведем такъв референдум. Изборите се превръщат във фактор на недоверие, каза държавният глава.

Все по-малко хора се възползват от правото си да гласуват, а все повече са изключени от процеса на страната.

Решението е в провеждането на референдум. Вотът ще даде и отговорите, в дългосрочен план ще имаме стабилност на българската политическа система,
уверен е Росен Плевнелиев.

Безспорно е, че българските граждани искат лично да посочват личностите, които искат да ги представляват, каза Плевнелиев и изрично подчерта, че основополагаща роля в политическия живот имат партиите, но смесената система ще запази политическото многообразие и ще даде възможност да гласуваме и за личности.

Първият въпрос, който предлагам да зададем на гражданите е, подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно. Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. Ние сме в състояние да се възползваме от най-доброто и от двете системи.


Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата. Колкото повече наши сънародници участват в изборите, толкова по-легитимен ще е изборът, а институциите – по-стабилни.


През изминалата година чух много гласове "за" и "против" въвеждането на задължителното гласуване. По тази причина аз сега няма да използвам тази висока трибуна, за да соча аргументи "за" или "против", а ще ви призова днес чрез гласуването, което предстои, да си осигурим най-честния, най-обективния арбитър в този спор - българския народ. Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот. Това включва и тези наши сънародници, които са зад граница.

Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи. Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно в близко бъдеще, нека го направим навреме.

Държавният глава призова да се подкрепят по принцип трите въпроса с изборните правила. Според него легитимността на институциите в България страда заради многото изключени от изборния процес. Задължителното гласуване може да помогне за легитимността и стабилността на институциите.

Нека суверенът да направи своя информиран избор, това е по-силно от политическите интереси, изтъкна държавният глава. 

Плевнелиев изрази увереност, че ако се засилят референдумите, ще спечелят всички. Провеждането, заедно с местните избори, ще бъде по-малка тежест за бюджета, каза държавният глава и отново припомни предложението си, референдумът за националното допитване да бъде проведен заедно с местните избори на 25 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.