Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прие окончателно възрастта за пенсиониране

| обновено на 29.07.15 в 07:05
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване. Това стана късно снощи след дебати, продължили близо седем часа. Сред най-важните промени, гласувани от депутатите, е плавното увеличение на пенсионната възраст до 65 години в масовата трета категория труд при осигурителен стаж от 40 години за мъжете и 37 за жените.

За пенсионирането на 65 г. ще са необходими 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 години - за жените. С плавното увеличаване на възрастта през 2037 г. и мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години. Така мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65, а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще излизат в пенсия на 65. Всички останали ще се пенсионират по-рано.

За лицата, които нямат изискуемия осигурителен стаж, който е не по-малко от 15 г. действителен такъв, също ще има плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, която ще достигне през 2029 г. 67 години.

От месец януари догодина работещите в сектор "Отбрана и сигурност", които са първа категория труд, ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца. Съгласно окончателно приетите промени при първа категория труд възрастта ще достигне 55 години (за военнослужещи, държавни служители по Закона на МВР) и 45-годишна възраст за работещи като парашутисти, водолази. За втора категория възрастта ще достигне 60 години.

Против увеличаване на възрастта гласуваха от БСП и Патриотичният фронт.

Със заложените промени таванът на пенсиите ще отпадне през 2019 г. Има възможност всеки роден от началото на 1960 година да има избор дали да се осигурява задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд, или за пожизнена пенсия в държавното осигуряване, като изборът няма да е еднократен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.