Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС ще бъде сезиран предварително за тълкувателно решение по проекта за конституционни промени

Димитър Лазаров поясни за какво ще бъде питан Конституционният съд

| обновено на 29.07.15 в 15:57
Снимка: www.prb.bg

По инициатива на ГЕРБ предварително ще бъде сезиран Конституционният съд (КС) за тълкувателно решение по проекта за конституционни промени, които се очакват да бъдат гласувани на първо четене в началото на септември.

Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е председател на временната комисия за промените в Конституцията, обясни за какво ще бъде попитан КС:

Сезираме Конституционния съд, за да даде тълкувателно решение дали разделянето на две колегии, съдийска и прокурорска, всяка от които може самостоятелно да кадрува, представлява нарушаване на формата на управление на държавната власт. Другият въпрос, по който искаме тълкуване, е при съвети и колегии в съотношението - когато са равни членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от Народното събрание, с членовете му, избрани от магистратите, дали има нарушаване също на форма на управление на държавната власт. Ще се изчака преди второ да излезе решението на КС. Мисля, че КС ще постъпи отговорно.

Искането за сезирането на съда ще бъде внесено днес. То е подписано от над 140 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и четирима депутати от АБВ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.