Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Протест за кал от чешмите", жителите на Симеоновград ще протестират днес, защото втора седмица от чешмите им тече кал, пише Новинар. Кметът на града Пейчо Стайков ще поиска от ВиК Хасково да опрости сметките.

Бруцелоза тръшна 12 души, съобщава на първа страница Телеграф. Болни кози в град Рила са причинили заразата, домашното мляко и животинските продукти в селището са конфискувани. Ако не се лекува навреме, болестта води до смърт. Щамът е изолиран още миналата седмица.

По двама на час припадат от жега, информира Труд по повод нарастващите всеки ден градуси. Да не преяждаме и да не заместваме водата с бира или с каквито и да е течности, съветват лекарите. Монитор допълва – общински чиновници променят работното си време, шивачки и шофьори работят без климатик, а за строителите е разпоредена почивка в най-горещите часове на деня. Монитор пише за още един неблагоприятен ефект от жегата през лятото – ентеровирусите, които засягат най-вече децата.

"Свалиха трите обвинения срещу Аманатидис, известен като Таки", съобщава на първа страница Стандарт. Софийската градска прокуратура е оневинила Таки, определян от полицията като наркобос и лидер на зловеща банда за мокри поръчки. Той е сред издирваните с червена бюлетина от Интерпол.

"72% от младите няма да гласуват", пише Земя. Данните са от Годишния доклад на Министерството на младежта и спорта. Висок е процентът на декларираното недоверие в държавната и общинската администрация.

"Коалицията ГЕРБ – ДПС преназначи старите подуправители на БНБ" е водещото заглавие на вестник Сега. В парадоксалното гласуване Реформаторският блок и Патриотичния фронт се оказаха в опозиция редом с БСП, пише още вестникът.

Новият посланик на САЩ у нас, от 1-ви октомври, ще е Родерик Мур, са научили журналистите от Преса.

Синдикатът в МВР заявява "Бъчварова се гаври с полицаите", е водещото заглавие на вестник Дума. Като доказателство недоволните цитират две нови наредби, според които нови униформи ще се купуват, ако има пари, а пожарните екипи ще са от двама вместо от минимум трима души, както беше досега.

В интервю за Телеграф заместник-министърът на образованието Костадин Костадинов признава, че Фондът за научни изследвания генерира само скандали. След като арестуваха за убийство последния директор на Фонда, никой не иска да го оглави. Заместник-министърът успокоява, че няма опасност да бъде прекратено кандидатстването и подпомагането по програмите, за които Фондът е отговорен.

Стандарт информира за идеи на просветното министерство да се бори с плагиатството, които наесен ще бъдат внесени в парламента за обсъждане.

"Мтел купува Близу" е водещо заглавие за Капитал дейли и 24 часа. "Пресмятат пенсиите по три нови начина, НОИ има право да спира пенсии на работещи инвалиди", пише още 24 часа.

След няколкодневно закъснение и нашите вестници пишат за обхваналия цял свят, чрез електронните и интернет медиите, протест срещу лова на диви животни. Всичко тръгна от убийството на знаков за Зимбабве лъв от американски зъболекар, който примамил животното, ранил го със стрела и след два дни го застрелял. Лъвът бил използван като трофей от заможния стоматолог, който има снимки с много убити от него диви животни по различни краища на света. Стотици хиляди хора настояват в социалните мрежи за строга присъда и дори за линч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.