Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Царево започва фестивалът на мановия мед

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие фестивала на мановия мед в Царево. Това е 12-то издание на изложението, в което ще участват пчелари от цялата страна. Фестивалът ще продължи 10 дни и на него ще бъдат представени всички видове пчелни продукти.

За първи път на фестивала „Царево-царството на мановия мед“ ще бъде представен и един друг популярен продукт - странджанския пчелен цветен прашец. Това каза председателят на местното пчеларско сдружение Манол Тодоров:

Тази година фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на министерството на земеделието и храните. Т.е. ние имаме по-голяма възможност както да отделим средства за реклама, така и необходимите средства за други дейности.

След голямата смъртност при пчелите миналата година, когато загинаха над 2 100 пчелни семейства в Странджа, тази година качеството на мановия мед е много добро, каза още Манол Тодоров. По време на изложението министър Танева ще обсъди с представителите на бранща възможностите за финансово подпомагане на сектора. Заради благоприятните климатични условия мановият мед се добива най-вече в Странджанския край. Той е богат на минерали, въглехидрати, витамини и монозахариди. Ценалата на един буркан манов мед е 14 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.