Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за управление на корабоплаването в Бургас ще намали контрабандата на горива

С новата модерна система за наблюдение на корабите ще бъдат прекратени опитите за контрабанда на горива, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на бреговия Център за управление на корабоплаването в Бургас. 

Проектът за изграждането на бургаската кула е на стойност 2 000 000 лева и се финансира по Оперативната програма "Транспорт".

Бреговият център за наблюдение на корабоплаването ще разполага с две навигационни системи и радарно наблюдение, поясни Златко Кузманов, ръководител на проекта: 

Оперативният център за управление на трафика в град Бургас контролира и управлява корабоплаването от нос Емине до река Резово, като има възможност и да поеме и наблюдението на целия български черноморски бряг. Имаме последно поколение радари, което ни позволява да наблюдаваме пространствата от 24 до 30 мили.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че физически няма как да се укрие повече кораб:

Една от основните контрабандни схеми в горивата беше като отидат корабите навътре в морето, да застават един до друг и да си прехвърлят гориво. На практика сега, ако някой си изключи навигацията, както имаше преди време, би трябвало корабът да е потънал.

Това означава, че чрез гранична полиция, митниците и всичко това, което имаме като системи, включително нали и военни, подаде ли се такъв сигнал или видят ли ги, че се приближават на радара -  веднага ще отиват патрулите да видят защо се сближават толкова.


Изграждането на бреговия център е част от дейностите по проект "Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове", чиято обща стойност е близо 40 000 000 лева. Бенефициент на проекта е държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.