Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП заплашват с гражданско неподчинение, ако бъдат закрити спешни центрове

От БСП заплашиха с гражданско неподчинение, в случай че се стигне до закриване на спешни центрове в Софийска област заради обединяване със спешната помощ в столицата. Според социалистите много населени места в областта са готови да протестират. По мнението на кметове, целта на готвената промяна е да се попълни недостига на линейки в столицата, без да се отчита, че  това ще влоши качеството на обслужване.

Досега 16 кметове от Софийска област са дали своето отрицателно становище по въпроса. Според тях, решението за вливане на спешна помощ от София област в София-град ще доведе до влошаване на здравеопазването, още повече и заради малкото общински болници на територията на областта. Кметът на Правец Румен Гунински:

Там, където няма болници, без спешната помощ аз не виждам как ще подпомогнем живота на хората. Да не говорим за релефа на нашата област, тъй като много са планинските райони, не виждам как ще изпратят линейка от София и тази линейка ще знае къде да отиде.

Владимир Стоянов, кмет на община Самоков, допълни, че никой не е потърсил мнението на кметовете в областта за готвената промяна:

И аз питам, ако се получи сигнал от София и трябва да обслужваме крайните територии на София-град, каквито са Железница, Горубляне, ако Самоков трябва да поеме включително и тези случаи, какво се случва с нашите 24 села и с нашите 40 хиляди жители.

Корнелия Нинова от БСП изрази позицията на партията, като изрично подчерта, че не са съгласни с плановете за вливането:

Казваме, че ако бъде закрит дори и един спешен център или се влоши качеството на здравеопазването в София-област, сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение под формата на граждански протест. Не това е промяната към по-добро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.