Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП поискаха изслушване на Борисов, Кунева и Бъчварова заради бежанската вълна

Снимка: Радио Шумен

БСП поискаха изслушване на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова заради проблемите с бежанската вълна. Социалистите настояха за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента, на който да се обсъди темата. В коментар лидерът на БСП Михаил Миков каза, че правителството не дава нито достатъчно информация, нито доказва, че се вземат необходимите мерки, които да намалят тревожността в обществото. Не се вижда и българската позиция. България понася и тежки последици за репутацията си със замесените българи в случая с камиона със задушените имигранти, открит в Австрия.

Евродепутатът Илияна Йотова каза, че тревога буди от своя страна и факта, че българското правителство не е готово и няма позиция по отношение на трагедията с бежанците и все по-задълбочаващата се хуманитарна криза и още повече, че отказват да имат такава позиция, като изправят българските евродепутати пред конфузната ситуация. На 14 и 15 септември престои среща на вътрешните министри на ЕС  и темата за бежанците ще влезе като тема  по спешност. В същото време, според Йотова, опасностите пред България се увеличават и потокът от бежанците се увеличава. Според Йотова, темата за бежанците не е удобна за управляващата коалиция ГЕРБ-РБ, защото приемането на квотите за бежанците до голяма степен ще попречи в предстоящите местни избори, а обратната позиция пък би довела до критика от страна на ЕС.

От БСП настояха за изслушване на премиера, на вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, за да е ясно каква точно ще е българската позиция преди срещата в средата на септември.

В сряда партията ще се регистрира в ЦИК за участие  в местния вот на 25 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.