Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на знакови български филми започва във Велико Търново

В навечерието на 107-ата годишнина от обявяването на независимостта на България във Велико Търново започва панорама на знакови български филми, свързани със старата българска столица. Тя е наречена "Велико Търново и киното - среща под звездите" и е посветена на две исторически събития, случили се в града - обявяване на независимостта на България на 22 септември 1908 година и въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия, довело до възобновяването на българската държава преди 830 години.

Директорът на общинската дирекция "Култура" Нелина Църова съобщи, че Националният филмов център е предоставил емблематични за българската кинематография ленти, които са снимани във Велико Търново или са свързани със средновековната история на града.

Пет поредни вечери в Летния театър ще бъдат представени филмите "Калоян", "Борис Първи", "Търновската царица", "Сватбите на Йоан Асен Втори" и "Крадецът на праскови".

Прожекциите започват в 20.30 часа. Входът е свободен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.