Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плочи с релефни орнаменти от 2 век пр.н.е. са открити при разкопки край Разлог

Снимка: Кети Тренчева

Уникални плочи с релефни орнаменти от 2 век пр.н.е. са открити при разкопки на тракийско светилище край Разлог. Находките са датирани от Националния исторически музей, а копия от тях ще бъдат представени в градски ансамбъл като туристическа аткракция.

Древното тракийско светилище от края на бронзовата и началото на желязната епоха е открито в местността „Столоватец“ край града. Консервирани са руини от зидове, изграждани от ломени камъни. Намерени са големи мраморни плочи с релефна украса,  която подсказва, че светилището е било посветено на слънцето. То се определя от учените като един от малкото запазени образци на най-древната тракийска култура под формата на монументален обект. 

Културно-историческият ансамбъл, представляващ точно копие на откритите в м. „Столоватец“ плочи, е експониран като туристическа и културна атракция в центъра на Разлог. Това дава възможност на местното население и туристите да се запознаят с уникалната за България и света археологическа находка, както и възможност ценните находки да бъдат събрани и видяни на едно място. Идейната разработка и реализация е на местната инициативна група по Стратегията за местно развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.