Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След проверки АБХ в Бургас унищожи 125 кг храни с изтекъл срок на годност и без документи за произход

Снимка: архив
125 кг храни с изтекъл срок на годност и без документи за произход са унищожени след проверки на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Два пъти повече са жалбите от граждани за нарушения в сравнение в миналото лято, сочат данните на контролните органи.

257 жалби и сигнали за нередности в заведения, магазини и обекти за обществено хранене са постъпили в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас през летния сезон. Въпреки, че жалбите са значително повече в сравнение с миналата година, туристическият сезон е преминал без тежки хранителни инциденти, обобщи директорът на институцията Георги Митев:

Това са жалби и сигнали, подавани от граждани, и са предимно за занижени хигиенни условия при предлагане и приготвяне на храните в заведенията за обществено хранене, продажба на храни извън разрешената дейност, влошени органолептични показатели на храните и съмнения за настъпили неблагоприятни последствия за здравето, нерегламентирана търговия на храни по плажовете. Една голяма част от сигналите съдържат информация за нарушения, които не са от компетентността на Областната дирекция по храните в Бургас. Това е за неиздаване на касови бонове, шум, съмнения за предлагане на фалшив алкохол.

Над 3000 проверки са извършили инспекторите на агенцията за три месеца. Издадените актове за административни нарушения са 66.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.