Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за проекта за управление на НП "Рила" ще се проведе в Благоевград

Снимка: БГНЕС
Проектът за управление на Национален парк "Рила" през следващите десет години ще бъде подложен днес на обществено обсъждане в Благоевград. В дискусията ще вземат участие представители на централната и местната власт, бизнеса и неправителствени организации.

В рамките на последните три месеца екипът, който разработва актуализирания план, е провел пет работни срещи със заинтересованите страни. Направени са 50 предложения за бъдещия десетгодишен период на управление, стопанисване и ползване на защитената територия. Над 160 експерти са били ангажирани с теренни проучвания.

От анализите на резултатите става ясно, че горите на територията на НП "Рила" са се увеличили с повече от 14 хиляди декара, клековата зона се е разраснала с над 16 хиляди декара. На база на теренните проучвания в актуализирания план е предложено обособяване на нови зони с ограничено човешко въздействие, тъй като е регистрирано натрупване на консервационно значими видове растения, бозайници и птици. 28 са общо забраните, предложени в документа.

Ако бъде приет, новият план за управление на НП "Рила" ще действа до 2024 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.