Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението на специалисти:

Пчелите ни хранят и обличат, ако не ги отглеждаме - става страшно

Те не са само медодайно насекомо, благодарение на тях ядем и шоколад

| обновено на 23.09.15 в 13:01
3
Снимка: БГНЕС
Можем да си вземем пчели като домашни любимци
Български кошер ще бъде разположен на "пчелна" магистрала в Осло
Националният дворец на културата (НДК) се включи в уникалния проект за опазване на пчелните популации “1 000 000 кошера” на фондация “Имам си кошер” (I have a bee). Съвсем скоро на панорамната тераса пред зала 3.2 на Двореца бяха поставени два кошера от системата Top Bar, която все още е сравнително слабо позната у нас.

“1 000 000 кошера по целия свят може и да звучи като химера, но ние вярваме, че можем да запалим 1 000 000 души в отглеждането на пчелите, грижейки се поне за един кошер и те да бъдат свързани в мрежа помежду си”, категоричен е един от съоснователите на фондацията Трифон Михайлов.В ефира на Радио София той подчерта:

Можем да отглеждаме пчели и в градски условия, като домашни любимци и да им се наслаждаваме. Не е задължително да произвеждаме мед.

Идеята “1 000 000 кошера” се приема и се разраства. Желаещи за градски кошери се свързват с нас от цял свят.

Всеки, който мисли за бъдещето на Земята и на децата, трябва да знае, че над 70% от растенията зависят от съществуването и състоянието на пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Те се грижат не само за изхранването ни, но и за обличането ни…

Много от хората, с които разговаряме, реагират положително и разбират колко е страшно да не отглеждаш пчели. И кучетата хапят, но ги гледаме, нали?

Пчелите са много повече от насекоми, които дават мед. Те разбират от добро отношение. Тяхната работа е от кошера до цвета на дървото и обратно. Ако не ги тормозим, те няма да ни ужилят. Нали като ни ужилят те загиват… Нека не бъркаме пчелите с осите.

Трифон Михайлов съобщи, че български кошер ще бъде изпратен в Норвегия, където край една магистрала е отредено специално място за пчелните домове.

Освен това той апелира, ако се натъкнем на рояк пчели на необичайно място – да се обадим, за да могат специалисти и доброволци да ги настанят там, където е подходящо и да ги спасят. Повече информация, вкл. и телефон за сигнали можете да видите тук.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Трифон Михайлов.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48