Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за образование - не по-малко от средствата, отделени предходната година

| обновено на 30.09.15 в 18:10
Народните представители окончателно приеха закона за предучилищното и училищно образование, внесен от ГЕРБ.

С новите промени основното образование ще се завършва вече след седми клас, а не както досега осми клас,  и ще е на два етапа начален (I-IV клас) и прогимназиален (V-VII клас). Средното образование също ще е на два етапа - VIII-X, и ХI-XII ти клас. С новия закон се предвижда  и създаването на нов вид училище - "обединено" (от I до Х клас). Така учениците от малките населени места или тези, чиито семейства са в затруднено финансово положение, ще могат да завършат първи гимназиален етап в родното си място. Предвижда се новата образователна структура да влезе в сила от следващата учебна година за първокласниците и петокласниците.

С приетия закон се разреши обучението вкъщи за деца със здравословни проблеми или за деца с изявени дарби. Учениците до четвърти клас няма да повтарят годината. Няма да повтарят и ученици от дванадесети клас, които имат годишна оценка "слаб (2)" по един или по няколко учебни предмета или модула, записаха в закона депутатите. На учениците от първи до трети клас включително няма да се поставят количествени оценки.С новия закон на децата ще е забранено да използват мобилните си телефони по време на учебните часове .

Държавата ще осигурява условия за задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните деца, като ще се организира безплатен транспорт до най-близкото учебно заведение за децата в населени места без детска градина или училище. Държавата ще осигурява и средства за равен достъп и за подкрепа за личностното развитие на децата. Тези средства ще са за ученически стипендии, за закупуване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за безвъзмездно ползване и за училищната библиотека, целодневна организация на учебния ден и хранене, ученически отдих и спорт, училищни програми за превенция на отпадането от училище, подкрепа за ученици с изявени дарби.

Със закона  се въвежда дуалната система в професионалните гимназии, като учениците наред с обучението ще бъдат наемани на работа в предприятия. Частните училища и детски градини вече ще могат да получават субсидия от държавата. С това обаче те ще могат да събират такси само за дейности, за които държавата не дава пари. Срещу това те поемат ангажимент да освободят от таксите за допълнителните дейности 20% от учениците. Това могат да са деца с отличен успех, с изявени дарби, със специални потребности.

Депутатите задължиха частните учебни заведения периодично да представят касови отчети за разходите. Неизразходваните средства от субсидията в рамките на текущата година ще могат да се използват през следващата само за финансиране на същите дейности, решиха още депутатите, като контролът ще се извършва от общината и регионалното управление на образованието. При нарушения законът предвижда спиране на финансирането до отстраняването им.

Мнозинството отхвърли предложенията на "БСП лява България" бюджетът за образование да не е по-нисък от последния публикуван средноевропейски процент от брутния вътрешен продукт, определен за образование в страните-членки на Европейския съюз, както и предложенията на Патриотичния фронт и  "Атака" до началото на бюджетната 2018 година процентът от БВП за сектора "образование" да достигне 5 процента. Парите за образование ще се разпределят на брой деца и ученици и въз основа на стандарт за дете и ученик за съответната бюджетна година.

Образователният министър Тодор Танев заяви след приемането на закона:

Дълбок поклон към авторите на закона. Тези автори са много. Законът от 1991 г. беше остарял. Той беше правен преди интернета, преди отварянето на границите, той беше за друго време.

Новият училищен закон ще влезе в сила от следващата учебна година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.