Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две хиляди първокурсници положиха клетва във Великотърновския университет

Снимка: Катя Чорова

Две хиляди първокурсници положиха клетва при тържественото откриване на новата академична година във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Поетът Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда "Солензара", е написал клетвения текст, който гласи:

Заклевам се пред теб наша Магнаура да расна тук по знание, култура; да следвам пресвещения завет на Светите Кирил и Методий.

В условията на недостиг на студенти Великотърновският университет изпълни 95 процента от държавната си поръчка за прием на първокурсници, каза ректорът професор Христо Бонджолов и постави началото на академичната година с университетски звънец:

Драги студенти,историята и духовността на старата столица отличават Великотърновския университет от всички останали университети. Бъдете добри хора, отговорни и честни и се подгответе да станете добри професионалисти. Учете така, че след време не само Вие да се гордеете с Вашата Алма матер, но и университетът, Велико Търново и България да се гордеят с вас. На добър час!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.