Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота в Кюстендил - на празник на плодородието

Съботата се очертава слънчева и приятна. Ако не ви се седи в София, можете да "прескочите" до Кюстендил. Пътят не е много  - час, час и половина (стига да не сте с влак, тогава часовете са три, от които обаче последният - изумително живописен). Може да се окаже много интересно, защото Кюстендил не е "само череши".

Можете да видите изложение на есенната плодова реколта в цялото й многообразие - круши, ябълки, тикви. Масите, разположени на площада в центъра на града, ще бъдат без съмнение красиво аранжирани, защото именно по този показател ще се раздават награди от компетентно, разбира се, жури с председател Ути Бъчваров.

Но не само това - ще има и демонстрация "как се прави зимнина" с рецепти, предавано само "по разказите на баба", както и еко-практики (познати отдавна на същите тези баби, като например как да си направим ябълков оцет).

И всички тези прекраснотии - под звуците на изпълненията на общинските състави. И вечерта - Дивна и Революция Z, пак на площада,

Чуйте повече от Дима Укалска, която ръководи дирекцията "Култура и духово развитие" в община Кюстендил.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11  ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други  заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53