Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братя Пулеви откриват „Боксова академия”: „Искаме да оставим следа след нас”

БНР Новини

Кубрат и Тервел Пулеви – двамата големи в българския бокс, отварят „Боксова академия” в София. Братята развиват идеята си повече от година, без да чакат помощ от държавата и изграждат центъра, като инвестират в него 1 милион лева лични средства, изкарани с труд, пот и кръв. Академията е разгърната на площ от около 1000 кв. м. и разполага с всички удобства, необходими за успешното развитие на един спортист. Почитателите на бокса – един от най-древните спортове, чийто покровител, според гръцката митология, е самият бог Аполон, ще могат не само да тренират в качествено оборудвана боксова зала с два ринга. Те ще могат и да се потят в залата за кондиционна тренировка и да разпускат във възстановителен център със сауна и масажи. Академията е отворена както за деца, така и за възрастни, но нашето бъдеще – децата, са на особена почит. Срещу символичната сума от 30 лв. на месец те получават възможност за неограничен брой тренировки.

Правим нещо хубаво за хората, не за печалба за нас. Всеки, който има желание да спортува професионално, да сваля килограми или да научи нещо за себе си и да подобри своите умения, е винаги добре дошъл. Ако някой не може да си позволи да плаща таксата за тренировки, независимо от това, той също е добре дошъл! Никой няма да го върне, – заяви на специална пресконференция Кубрат Пулев.

Искаме да оставим следа след нас, нашият пример да служи като водещ за подрастващите. Мисля че това е най-естественият ход на нещата да създадем условия, за да имаме последователи, а не да гледаме единствено себе си. Нищо не ни пречи – имаме опита, имаме и знанията, допълни Тервел Пулев.

Каква е долната възрастова граница за децата, които желаят да се посветят на юмручния бой? Ето какво разказа в интервю за Радио България Тервел Пулев:




При децата няма някаква долна граница. Когато родителят сметне, че детето му има интерес към този спорт, да го доведе. При нас вече има деца на 6 и на 9 години. Принципно, не може да се каже коя е най-подходящата възраст. Всяко дете е различно и трябва да му се обърне специално внимание. Работа на треньора е в зависимост от възрастта на детето да намери необходимия подход.

Под чие ръководство ще преминават тренировките?

Тренировките се водят основно от Борислав Бояджиев, който е мой личен треньор и треньор на националния отбор. В момента му помагат две момчета, които са много амбицирани, – обясни Тервел. – Ние с Кубрат също ще се включваме с удоволствие, когато имаме време. Целта, която си поставям,е е след 5-6 години да имаме детски отбор, и едно от тези деца да е най-доброто в националния отбор.

Кое е най-важното, което братята биха желали да предадат на трениращите в академията, дори да не се стремят към спортните върхове?

Най-важното, независимо дали те се целят към някакво високо спортно майсторство, са мотивацията, стремежът, режимът. Това са основни неща, важни за всеки човек, независимо дали той ще има спортна кариера, – сподели Тервел Пулев.

В „Боксовата академия” вече кипи активен спортен живот, но официалното й откриване предстои броени дни след боксов мач на Кубрат Пулев срещу неизвестен все още съперник на 17 октомври в Карлсруе, Германия.

Снимките са от личния архив на братя Пулеви



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.