Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в парламента отхвърли искането на БСП за свикване на КСНС

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание отвърли проекта на БСП за свикване на Констултативен съвет за национална сигурност, заради бежанската криза, като го определи като недопустим. Народното събрание няма правомощията да задължи президента да свика Съвета, реши мнозинството в комисията.

В края на септември БСП внесе в Народното събрание Проект на решение за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за разглеждане на политиката на страната ни спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти през границите на Европейския съюз и България. В него е записано "президентът на Републиката в срок до 7 дни от приемането на това решение да свика извънредно заседание на КСНС". От ГЕРБ и Реформаторския блок бяха категорични, че проектът на решение на БСП е недопустим.  Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ  изрично подчерта:

Президентът сам свиква заседанията. Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност могат да правят мотивирани предложения до президента.

Чавдар Георгиев от БСП-Лява България отрече предложението за свикване на извънредно заседание на КСНС да е вмешателство в правомощията на държавния глава:

По конституция той само е определен като лицето, което възглавява този съвет. По същината и смисъла на самия съвет,  това не е вътрешно президентски орган, това е формат за съгласуване на политическите позиции, на волите на отделните политически партии. 

"Атака", АБВ и "Патриотичният фронт" признаха, че в основата си проектът е недопустим. Явор Нотев от "Атака" обаче не изключи той да има своята роля на ниво правна комисия:

Приемам, че това е решение, което трябва да инициира активността на президентската институция, не е обосновано и не е оправдано пасуване в ситуация като днешната. 

Подобен аргумент изложи и Емил Димитров от "Патриотичния фронт":

Дали можем да заповядаме на президента? Не не можем. Но, президентът може по всяко време да се откаже от своите правомощия, което той на практика върши. Не пречи, вие да поискате инициатива, да се види, той действащ ли е, не е ли действащ...

От ГЕРБ защитиха президента като припомниха, че държавният глава има ясно заявена позиция по отказа му да не свиква Консултативния съвет по темата за бежанската криза, след като такъв вече е проведен. Опозицията обаче възрази с аргумента, че ситуацията е различна и е необходимо да се знае каква политика води България спрямо бежанските и миграционните потоци, и какво е финансовото осигуряване за тази политика.

Със 7 гласа "за" и 7 "въздържали се"  правната комисия отхвърли и предложението на АБВ за нов проект на решение с препоръка президентът да свика КСНС за мигрантската криза с определен дневен ред.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.