Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканецът Кевин Маккарти изненадващо се отказа от третия по важност пост в САЩ

Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Републиканецът Кевин Маккарти изненадващо отказа да се кандидатира за председател на Камарата на представителите. Според Конституцията на САЩ това е третият по-важност пост в държавата след този на президента и вицепрезидента.

Маккарти беше разглеждан като най-вероятен наследник на Джон Бейнър, но часове преди номинациите заяви, че не е правилният човек за тази работа и че се чувства добре с решението си. Кевин Маккарти добави, че републиканците имат нужда от ново лице за този пост. 

В края на септември настоящият председател, републиканецът Джон Бейнър шокира Вашингтон, като обяви, че ще подаде оставка след месец. Съобщението на Бейнър беше посрещнато с аплодисменти от консерваторите във Вашингтон. Тогава беше съобщена новината, че негов наследник вероятно ще бъде 49-годишният републиканец Кевин Маккарти от Калифорния.

Част от републиканците, т.нар. "консервативни радикали", гласуват в подкрепа на кандидатурата на конгресмена от Флорида Даниел Уебстър, с което реално отхвърлят кандидатурата на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Маккарти, смятан за дясна ръка на Джон Бейнър. Преценявайки, че по-този начин почти няма шанс да спечели необходимите му най-малко 218 гласа, най-вероятно Маккарти е взел решението да се откаже от кандидатурата. Така Бейнър трябва да отложи гласуването за неопределена дата. Той се съгласи да продължи да работи до избирането на нов председател.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че това е доказателство за разцепление в Републиканската партия.

След отказа на Кевин Маккарти за председателското място в Камарата на представителите остават да се борят Джейсън Чефетс и Даниел Уебстър, но изглежда малко вероятно, който и да е от тях да получи достатъчен брой гласове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.