Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поредица от събития в чест на руския княз Владимир

Снимка: Венета Николова

Представителството на Руската православна църква у нас организира дни в чест на свети равноапостолен княз Владимир, посветени на 1000-годишнината от смъртта му. Патриарх Неофит ще присъства на конференцията в Руския културно-информационен център, а по-късно в руския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” ще бъде отслужено бдение. 

В неделя, 11 октомври, в подворието ще бъде отслужена литургия от трима архиереи от Светия синод на Българската православна църква - видинския митрополит Дометиан, ловчанският митрополит Гавриил и Западно и средноевропейски митрополит Антоний. Честванията ще завършат с концерт на хора на Руското патриаршеско подворие в столичния старинен храм „Света София - Премъдрост Божия”.                                                       

Княз Владимир е възхваляван от православната църква като владетеля, който приема християнството в Русия. Той е обявен за светец, като празникът му се отбелязва на 15 юли. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.