Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският външен министър: Сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай смята, че сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства. Това обяви при посещението си в София китайският външен министър Ван ИТой постави икономически акцент на визитата си в България и обяви, че премиерът Бойко Борисов ще води българската правителствена делегация за предстоящата среща на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Китай вижда решението на сирийската криза в политически план и подкрепя мирното решение на проблема, заяви след срещата с българския си колега китайският външен министър Ван И. Така той не потвърди и не отрече публикациите в западни медии, че Пекин е изпратил свой самолетоносач на път за Сирия. Според  него със съдействието и помощта на международната общност и волята на ООН всички страни ще седнат да преговорят за окончателното разрешаване на сирийската криза, коментира още китайският външен министър и добави: 

Становището на Китай по въпроса със Сирия е в подкрепа на това държавите в кризата и всички действия, свързани с антитерористична дейност, да спазват международното право. Китай има своя инициатива в ключовите моменти и ще продължим нашите усилия по проблема.

Китай приветства всички усилия за намирането на политическото разрешаване на сирийската криза и счита, че най-накрая ООН ще бъде последният фактор за разрешаването на проблема, обяви Ван И по време на брифинга в Министерството на външните работи след срещата му с министър Даниел Митов.

По думите му стана ясно, че Китай винаги е участвал в международното антитерористично сътрудничество по свой начин. 

България възприема Китай като първостепенен партньор в Азия, каза българският външен министър Даниел Митов и коментира: 

Придаваме изключителна важност на това посещение, което свидетелства за взаимното желание на двете държави да работят за укрепване и надграждане на всестранното приятелство. Китай е първостепенен партньор на България в Азия. Желаем да разширим сферите на сътрудничество и да реализираме много конкретни и значими съвместни проекти и в контекста на стратегическото партньорство между ЕС и Китай. 

Посещението на китайския първи дипломат в България се осъществява в контекста на отбелязването на 66-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения и тяхното безпроблемно развитие през този период. Това е и първо посещение на китайски външен министър в България след 2008 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.