Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авария е основната версия за причината за пожара на газопровод в община Павликени

Пожар избухна на магистрален газопровод в община Павликени, няма пострадали

| обновено на 23.10.15 в 17:55
Снимка: Министерство на енергетиката

Авария заради остарели тръби е версията за пожара, избухнал тази сутрин в магистрален газопровод в община Павликени. Няма пострадали хора в района, подаването на синьо гориво е подсигурено по друго трасе.

В 6:18 ч.  е възникнала аварията на газопровода в землището на село Недан.  Мъж, чиято къща е на километър, заяви пред кореспондета на БНР, че според него огъненият стълб е достигнал до сто метра височина.

Оранжево сияние. Имам чувството, че слънцето изгрява толкова рано.  Страшно бучене беше. В 7:20, може би, вече пламъците се скриха.

Системите за сигурност са се задействали и газоподаването е спряно веднага. Няма пострадали хора и обгазяване на района, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на мястото на аварията.

Тези газопроводи са на повече от 40 години. Това е основната причина, която е предизвикала тази авария - старата инфраструктура. Това е магистрален газопровод. По него върви и газта, която се нагнетява в Чирен. Сутринта предприехме много бързи мерки, така че да не спира процесът по нагнетяване на подземното газово хранилище в Чирен. Полагаме усилия, до 48 часа повредата да бъде отстранена. През това време хората няма да усетят по никакъв начин дискомфорт. Ще има доставки на компресиран газ. В такива моменти виждаме колко е важно инфраструктурата да се подменя. Това, което "Булгартрансгаз" подготви съвместно с Министерство на енергетиката като проект, е одобрено от ЕК и ние ще получим финансиране за  рехабилитацията на националната ни газопреносна мрежа.

Докато тече ремонтът на авариралия участък от газопровода, в района ще дежурят противопожарен автомобил и екипи на полицията.

Няма пострадали при инцидента, няма опасност за живеещите наоколо. Първоначално районът е бил отцепен в радиус от 12 километра, защото пламъкът е достигал 25 метра височина. След като остатъчният газ в тръбата изгори, "Булгартрансгаз" ще започне ремонт на съоръжението. Осигурени са аварийни екипи.
Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов коментира:

Имаме информация от шефа на Районното управление. Направен е оглед, няма следи за момента от автомобили в полето или следи от хора. Знаете, северният полупръстен е на над 40 години, стари са тръбите, иначе миналата година на този участък е правена инспекция.


Гегов обясни колко потребители са засегнати от аварията:
В момента четири клиента, два пряко присъединени на "Булгаргаз", и останалите два, пряко присъединени към "Овергаз", са без газ. Вероятно до 24 часа ще бъде възстановено газоподаването.

Областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев съобщи, че мястото на пожара е в труднодостъпна местност и екипите за огледите и ремонта на съоръжението ще бъдат траспортирани с високопроходима техника.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.