Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 каналджии са заловени при операция на МВР и ДАНС

Близо 10 000 човека са станали обект на проверка на полицията в рамките на мащабна акция, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Проверките са обхванали близо 2500 обекта и над 5000 превозни средства, предаде БТА. Заловени са 25 каналджии, 225 незаконно пребиваващи у нас и други 38 човека, които са били обявени за издирване. Сред тях е мъж с европейски паспорт, но от арабски произход, когото Интерпол издирва с червена бюлетина заради убийство.

В микробус на магистралата до Стара Загора са заловени 26 чужденци, а в друг край Трън още 28 мигранти, каза Костов. В района около граничния град са заловени още 20 човека. В операцията са участвали над 2200 полицаи.

Само за около 24 часа полицията е установила близо 750 човека, които са имали съпричастност към престъпления, свързани с изборите, каза главният секретар на МВР Георги Костов. Над 500 от тях са предупредени от полицията, започнали са 23 досъдебни производства.

Директорът на националната полиция Христо Терзийски заяви, че изборните книжа вече са закарани до всички ОИК, като вече е започнало и разпределянето по секции. В сравнение с минали години сигналите за изборни нарушения се увеличават и все по-голяма част от тях не са анонимни.

За утрешните избори в МВР са постъпили близо 680 сигнала, като почти половината от тях са подадени на спешния телефон 112. Близо половината сигнали са за купуване на гласове. Прокуратурата вече е започнала 78 дела за нарушени изборни права, има четирима обвинени. В съда са и два обвинителни акта. Девет души са със свален имунитет, отчете заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59