Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос с приема на изборните документи. МС призова ЦИК: Заключете изборните книжа и освободете хората

ЦИК отговори, че приемането на протоколите ще продължи по сегашния начин

| обновено на 26.10.15 в 14:30
Снимка: БГНЕС
От Министерския съвет (МС) призоваха Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им.

Има възможност предоставянето и обработката на документите да се извършва поетапно, а ангажираните представители на ОИК да бъдат викани последователно, се казва в писмено становище на МС.

Без да оспорва независимостта на Централната избирателна комисия, правителството призовава за отношение на хуманност и се ангажира с пълна подкрепа за предоставяне на необходимото съдействие, охрана на изборните книжа и грижа за хората.

В същото време ситуацията пред сградата на залата, където се приемат изборните книжа от цялата страна, остава напрегната. Членове на секционните избирателни комисии, които успяха да предадат своите документи, съобщават за липса на вода и храна и за много припадащи хора, които не издържат на напрежението.

Полицията е отцепила цялото пространство около залата и до нея журналистите нямат достъп. Шест коли на Спешна помощ са паркирали отпред. Хората, които са вътре в залата, изписват телефони за връзка и призиви за помощ по стъклата. На един от плакатите е изписано: "Заплашват ни с арести". Жена, която е в "Арена Армеец" и с която репортер на "Хоризонт" успя да се свърже, твърди, че има и жертви. Хората казват, че нямат вода и храна. Чаят се раздава само в определени часове. Един от членовете на секционна комисия споделя, че "хората припадат като круши". Той обясни, че е бил с номер 650, а по неговите думи, вътре чакали хора до номер 1700. В самата сграда пък имало около пет до седем хиляди души, въздухът не достигал и на това се дължало и голямото напрежение.

Въпреки проблемите приемането на протоколите в зала "Арена Армеец" ще продължи по сегашния начин, реши ЦИК.

Не бих казал, че има хаос. Нормална организация, но трябва да имаме предвид, че Общинската избирателна комисия в София има 19 члена, така, както е предвидено в Изборния кодекс, а комисиите са над 1500 и това, разбира се, е създало в рамките на организацията, която има, необходимостта от забавянето на приемането на протоколите. Така или иначе, към момента са приети приблизително 30% от протоколите в ОИК в София, но във връзка със случилата се ситуация и предложението, което беше отправено от правителството, ЦИК взе на днешно заседание решение да предложи по отношение за тези членове на СИК, които са приносители на книжата в ОИК, да бъде предвидено допълнително заплащане, както и за останалите ОИК, където повече от 24 часа е продължило предаването. Отделно от това да бъде още предложено 27 октомври да бъде неработен за тях, тоест да бъдат освободени от техните трудови и служебни задължения, за да може хората да си отпочинат, заяви пред "Хоризонт" говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев известна вина за ситуацията в "Арена Армеец" носи Народното събрание, тъй като не е подменило състава на ЦИК, избран при предишното правителство:

ЦИК е независима институция. Притестително обаче е, че след като имаше предложен вариант за решение от страна на общината, ЦИК отхвърли този вариант. Имаше вариант, предложен от правителството, който също беше отхвърлен. Тук възниква един друг въпрос, за който може би Народното събрание носи отговорност. Това ръководство на ЦИК беше избрано от предишния парламент, при правителството на г-н Орешарски./.../ Ще направим всичко възможно в бъдеще тези неща да не се допускат и да се прехвърля отговорността.

Представители на БСП поставиха под съмнение легитимността на изборите и намекнаха за касиране на вота. В зала "Арена Армеец" Калоян Паргов и Желю Бойчев съобщиха за грешки в голяма част от протоколите, за празни протоколи и за разпечатани чували с разпръснати бюлетини в залата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Четирима чакащи да предадат протоколи в София са били приети тази нощ в болница

Четирима от чакащите за приемане на изборни документи в зала "Арена Армеец" в София са приети през нощта в болница "Света Анна", съобщават от здравното министерство. Прегледани са 25 души. Един от приетите в болницата е с комоцио, 31-годишна жена е със..

публикувано на 26.10.15 в 10:58

Н. Ананиев: Председателят на ЦИК незабавно трябва да подаде оставка

Настимир Ананиев от Реформаторския блок каза в "Преди всички", че заради хаоса и лошата организация на работа на ОИК председателят на ЦИК Ивилина Алексиева трябва незабавно да подаде оставка. Той потвърди информацията за смъртен случай на жена в..

публикувано на 26.10.15 в 09:49
Томислав Дончев

Т. Дончев: Демокрацията не може да пада жертва на човешките права

Изборното законодателство е причина за хаоса в зала "Армеец", коментира вицепремиерът Томислав Дончев . Той отново призова Централната избирателна комисия и Общинската избирателна комисия да бъдат по-гъвкави в решенията си.   Томислав Дончев се..

обновено на 26.10.15 в 14:37