Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът създаде комисия за имунитета на Сидеров

В София организираха два протеста около парламента: "против" и "за" Сидеров

3
Снимка: Ивайло Николов

Днес в София се проведоха два паралелни протеста пред и зад сградата на Народното събрание. Пред централния вход на Парламента се събраха граждани, които искаха свалянето на имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров, а зад Народното събрание десетки симпатизанти дойдоха от различни краища на страната, за да подкрепят Сидеров, който по това време беше в Парламента.

Там беше избрана комисия от народните представители, която има за задача да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор Сотир Цацаров, които да доведат до свалянето на имунитета на лидера на Атака.

Още около 8 часа тази сутрин започнаха да пристигат първите автобуси със симпатизанти на Атака, които дойдоха да изразят подкрепата си за Волен Сидеров. Те бяха посрещнати от плътен кордон от полицаи, който беше обградил Парламента. Симпатизантите на Атака, които се бяха събрали протестираха със знамена и различни плакати, на някои от тях пишеше: „Аз съм Сидеров, арестувайте ме!“.

За да няма пререкания между хората от двата протеста, гражданите, които искат свалянето на имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов от Атака, бяха преместени пред централния вход на Парламента.

Малко преди обяд Волен Сидеров излезе от сградата на Народното събрание и се срещна със своите симпатизанти, сред които бяха и представители на Българската православна църква.

След като каза няколко думи и пред своите симпатизанти, Волен Сидеров, заедно с Десислав Чуколов оглавиха мирно шествие, което стигна до сградата на Министерски съвет. Там скандиранията бяха за оставка, а Сидеров обяви, че шествието е срещу политиката на правителството, която то води свързана с бежанците и заемите, които се теглят. За сигурността по време на протеста се грижеха стотици полицаи и жандармеристи, а около 12:30 часа движението в центъра беше пуснато и протестът приключи.

Чуйте репортажа на Ивайло Николов, който следеше развитието на протеста от сутринта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Два протеста около парламента: Единият "против" Сидеров, другият - "за"

Радио София ще продължи да следи казуса.

обновено на 28.10.15 в 10:28

Бъчварова: Съжалявам, че МВР и НС хвърлят толкова усилия за Сидеров

За имунитета на Волен Сидеров решение трябва да вземе комисията в Народното събрание по искане на главния прокурор. Не виждам коментар от тук-нататък. Съжалявам само, че има такъв повод, по който толкова много усилия на МВР, на парламента и депутатите да..

публикувано на 28.10.15 в 12:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи?..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до..

публикувано на 11.07.24 в 17:45