Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Офанзива на облаци, в София - до 14°

Днес ще е предимно слънчево, но след обяд от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще е предимно облачно. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него дневните температури ще се повишат. Максималните ще са между 14° и 19°, в София - около 14°. Над..

публикувано на 04.03.24 в 07:20
14 претендентки с бяла кюстендилска сая

Не носия, а премяна

Отново сме в Кюстендил по един много красив и специален повод с художника  Евгени Серафимов : "Бялата кюстендилска сая, можем да я видим в картините на Майстора - в съзнанието ми съм искал да покажем момичетата в Кюстендилска пролет с нея. Успях да издиря 14 комплекта, това са от всички села, за да могат девойките да я покажат. Белодрешното..

публикувано на 03.03.24 в 15:47

Празнувайте трети март в зала „България“

Необичайно и красиво, така вече традиционно за Зала "България", обичащите българска музика имат своето място и време до 10 вечерта. О т зала "България" започваме с нашата домакиня Кремена Николова-Флор : „Като студент участвах във възстановяването на Втората и Третата симфония на Никола Атанасов, изпълнени в 1926 и съответно в 1953. Миналата..

публикувано на 03.03.24 в 09:38

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27