Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на сцена. Тази година се чувствах удовлетворена, че давам и получавам, че съм пълноправен член на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко отнесени, но съм конкретен, практичен и прагматичен, включително и заради техническото ми..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова, организатор от "Джаzz+ концерти": Интересното в случая е, че в един и същи ден, 1 август, два..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е туристическият сектор. Ние зависим от големи групи на големи туроператори. Отделно залагаме и на..

публикувано на 31.07.21 в 09:35

Лятна академия за деца и ученици през август в София

Дванадесетото издание на Лятната академия за деца ученици ще се състои в София, от 2 до 31 август . Събитието е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА .  През август, ателиетата на Академията ще бъдат пълни с цветове и творчески емоции. С децата, които са в две възрастови..

публикувано на 30.07.21 в 18:26

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци “, коментира в студиото на Радио София Илко Ганев – режисьор, театровед и PR на Съюза на артистите в..

публикувано на 30.07.21 в 17:51

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева – първи вицепрезидент и директор “Стратегия и бизнес” в една от най-големите банки у нас.  Тя коментира..

публикувано на 30.07.21 в 16:58