Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятото - време да се погрижим за хидратацията на тялото си

Става доста горещо през лятото и за много от нас е активно време от годината, което означава, че трябва да сме особено внимателни и да се поддържаме добре хидратирани. Добрата хидратация е важна, защото помага на сърцето да изпомпва кръвта през кръвоносните съдове към мускулите. И това помага на мускулите ни да работят по-ефективно. Когато е..

публикувано на 06.08.20 в 19:35

Екопътека може да замени старото сметище на Самоков

Екопътека може да замени старото сметище в Община Самоков, смята кметът Владимир Георгиево. Рекултивирането на старото депо за твърди битови отпадъци в село Драгушиново е един от най-важните екологични проекти на общината. Той  е част от решаването на един дългогодишен проблем - сметището е незаградено и често отпадъците се връщат на битпазарите в..

публикувано на 06.08.20 в 18:43

Нова акция на "Пътна полиция" по пътищата към морето

МВР има готовност да реагира веднага при протести и блокирани основни пътища в страната. Търсят се и допълнителни варианти за осигуряване на нормалното движение, каза Петър Соколов от "Пътна полиция" и уточни, че тези действия се извършват заедно с органите на местната власт. До 12 август ще бъде проведена нова акция на "Пътна полиция" по всички..

публикувано на 06.08.20 в 17:33

Япония с поуки за бъдещето, 75 години след ядрената трагедия

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка над град Хирошима, извършена преди 75 години.  Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в "Парка на мира" в центъра на Хирошима в ограничен състав заради ситуацията с коронавируса.  Точно в 8,15 часа местно време, в момента на..

публикувано на 06.08.20 в 17:05
Пламен Димитров

Проф. Пламен Димитров: Изчезнал е диалогът в отношенията

Гладната стачка е една от формите на краен протест в името на кауза. Когато сме свидетели на подобен акт, това показва насилие, което идва от системата и е насочено навътре. Така обясни гладуването като протестна форма психологът проф. Пламен Димитров. Екстремното действие граничи с готовност да се отречеш от живота и често се предприема..

публикувано на 06.08.20 в 16:53
Венци Мицов

Протестиращите вече не искат да чуват "Тук не ви е мястото"

Ако съпоставим сегашните протести с тези през 2013 година, около скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, забелязваме, че и сега и тогава не се вижда ясен политически субект. И в двата случая няма монолитно, партийно стоене зад протестите, коментира пред Радио София журналистът и общественик Венци Мицов. При сегашните протести се..

публикувано на 06.08.20 в 16:14
Камъкът от Хирошима

Постерна изложба и „Камъкът от Хирошима” в музея „Земята и хората“

И тази година на 6 август в Националния музей „Земята и хората“ е изложен „Камъкът от Хирошима”. От 1997 г. по този начин се отбелязва Денят на милосърдието, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. "През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ 188 каменни късове от уличната..

публикувано на 06.08.20 в 15:53