Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09