Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Тодорова - 36 години СБЖ е нейна съдба

Снимка: Кирчо Стоичков
В предаването на Радио София Кой кой е... ви срещаме със Снежана Тодорова - председател на УС на Съюза на българските журналисти - общественик с доказани умения в областта на международните отношения, жена с богат организационен и управленчески опит. Публицист с активно участие в много културни и социални инициативи, Снежана Тодорова разкрива подробности от своята младост и личен живот. Като млад преводач се явява на конкурс преди 36 години в Международен отдел, за да замества колежка, но става така, че повече от три десетилетия СБЖ се превръща в нейна съдба.

Детството на Снежана преминава в столичния квартал Лозенец и на площада, който по-късно именуват „Журналист“, а за първи път прекрачва училищния праг в Сърбия, където баща ѝ работи като търговски представител.

Снежана Тодорова е родена в София. Завършила е руски език и литература в Ленинградския университет. Точно в красивия град Санкт Петербург тя открива любовта към изкуството и среща своя съпруг, с който са заедно повече от 36 години. В града на Нева среща любовта в стила на популярния филм с Людмила Гурченко „Гара за двама“. Става дума за любов от пръв поглед, която се възпламенява след случайна среща на непозната гара.

Снежана Тодорова разказва за връзката си с проф. Александър Федотов, с който вече 36 години са съмишленици и брачни партньори. Не крие, че както в младежките ѝ години, така и сега хубавата книга и музиката за нея са най-прекрасният релакс. Убедена е, че светът е оцелял не защото се е смял, а защото има изключително талантливи творци, които възпяват най-възвишените чувства, най-прекрасните преживявания и най-вълнуващите духовни вълнения, терзания и стремежи.

В Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова работи от 1979 г. Била е завеждащ на международния отдел на съюза, а от 1998 г. до 2002 г. е била секретар по синдикалните и социалните въпроси. От 2002 г. е главен секретар на СБЖ, а през март тази година тя зае най-високия пост - председател на Управителния съвет на най-отговорната организационна журналистическа институция, за да отстоява и до днес позициите и правата на българския журналист в страната и в чужбина.

Снежана Тодорова е влюбена в работата си, защитава и помага за решаване на човешките, професионалните и житейските проблеми на журналисти от цялата страна. Смята, че характерно за българите е да са крайни в своите съждения, да делят света на добър и лош, на черен и бял. Иска ѝ се те да започнат да забелязват нюансите и тънкостите, да съзират живота в цялата му пъстроцветна палитра.
Убедена е, че България е страна на талантливи хора. Радва се, че с работата си е в състояние да помогне на тези интелектуалци, които са се отдали на журналистиката и да пишат история на съвременността. 

Като дългогодишен председател на Комисията по Международни въпроси тя спомага българските журналисти и техният съюз да имат договорни отношения с близо 50 държави. През ноември заминава за Китай, за да получи поредното голямо журналистическо отличие за своята активна обществена дейност.

София заема кардинално значение в професионалния и личен живот на Снежана Тодорова. Самата тя участва и в обществения съвет към Столичната община, в чиито заседания се обсъждат и одобряват кандидатстващите проекти по Програма "Култура".

Чуйте още любопитни страни от живота и дейността на Снежана Тодорова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05