Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разискваха в София проблемите на космическите изследвания

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От 4 до 6 ноември в София се състоя 11-та научна конференция с международно участие „Космос, екология, сигурност”, организирана от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките. В нея се включиха над 70 участници от различни страни, сред които България, Русия, Франция, Гърция, Италия, Македония, и бяха представени над 100 доклада. Сред разглежданите теми, наред с изследванията на хаотичните движения на небесните тела и функционирането на безпилотни авиационни комплекси, беше дискутирано и прилагането на космическите изследвания в различни сфери на човешкия живот като мониторинг на природни екокатастрофи, отглеждането на растения в космическа оранжерия, влиянието на магнитното поле върху живите организми и използването му като съпътстваща терапия на хипертония и профилактика на инфаркт и инсулт, дистанционни методи за търсене и проучване на нефт и газ и др.

СнимкаКонференцията премина под знака на приемането на България в Европейската космическа агенция. В първия ден на конференцията в Парламента единодушно бе одобрено асоциирането и ратифицирането на договора, подписан от министъра на икономиката Лукарски преди няколко месеца. Така ще можем да реализираме възможностите, които дава Европейската космическа агенция на космическите изследвания в България, заяви директорът на Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Петър Гецов.

На форума беше изтъкнато успешното сътрудничество между България и Русия в космическите изследвания:

Нас ни свързва дългогодишна традиционна дружба. Голяма част от успехите си България дължи на сътрудничеството си с Русия. Ние сме шестата държава в света, която има космонавт и третата държава, пристъпила към производството на космически храни. Имаме двама космонавти – Георги Иванов и Александър Александров. Всичко това дължим на ветераните в бранша, които ни предадоха щафетата. Нашата задача днес е ние да предадем нашите знания на онези, които идват след нас, за да не закрием в България тази толкова интересна област от науката и технологиите, подчерта проф. Гецов.

Днес българските специалисти работят по международни проекти в сферата на космическите изследвания и технологиите за NASA, COSPAR, IAF, DARA и др. в тясно сътрудничество с редица водещи световни институти и университети. Свидетелство за международното признание на научно-изследователската работа на българския Институт за космически изследвания и технологии е удостояването му със златен медал за иновации в областта на безпилотните летателни апарати на колектив от института на състоялия се неотдавна 9-ти международен форум за иновации и знания ТЕСЛА ФЕСТ с участието на 400 изобретатели от повече от 25 страни.

Любопитен акцент на конференцията внесе проф. Лъчезар Филипов от звено „Космическа астрофизика” на Института за космически изследвания и технологии, по чиято покана мексикански учени докараха в София 50-сантиметровото мумифицирано тяло на извънземно. Както казват, човек вижда това, което иска да види. Така че част от участниците в конференцията успяха да видят уникалния експонат!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.