Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис на името на Св. Пантелеймон беше изграден с помощта на дарители край Велики Преслав

Изпълнителите Ищар, Крис Норман и Мейзи Уйлямс от групата ,“Бони Ем” са сред спомоществователите  на манастира "Свети Пантелеймон" в местността "Патлейна" край Велики Преслав. 

След като статутът беше променен от "почивна станция" на "обител", вече е готов проект за 50 килии и още толкова стаи за гости. С помощта на дарители е изграден параклис на името на Св. Пантелеймон.

Искаме да възродим манастира, за да бъдат продължени традициите на Преславската книжовна школа, заяви игуменът йеромонах Константин:

От  тук е тръгнала духовно-културната просвета на българския народ през XI век – цар Борис Покръстител е изкарал монашеството в този манастир. Климент Охридски и Наум Охридски са били за кратко време, както и Константин Преславски.

Преведени са голяма част от книгите, а също така е имало и керамична работилница за направа на икони, с която са се препитавали монасите.

Всеки народ трябва да си почита корена, подчерта йеромонах Константин.

Кампанията по възстановяването на манастира “Св. Пантелеймон” започна преди пет години по инициатива на Варненската и Великопреславска Митрополия. Преди десетилетие покойният митрополит Кирил откупи сградата на светата обител на търг, обявен от Община Велики Преслав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.