Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново си спомни с почит за въстанието на Асен и Петър

2
Снимка: Катя Чорова

Стотици жители и гости на Велико Търново се включиха в тържествата, посветени на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен. От крепостта "Царевец" шествие на конници, боляри и войни се отправи към църквата "Свети Димитър Солунски". В този храм през 1185-та година  е обявено въстанието срещу Византия, довело до възобновяване на Българската държава. Пред историческата църква кметът на Велико Търново Даниел Панов каза:
Застанали сме върху късче свещена българска земя, на което преди 830 години болярите Петър и Асен поставят началото на Втората българска държава. От тук започва най-славният и бляскъв период в историята на хилядолетния Търнов. Градът е обявен за столица на България. Започва столичният период ,който продължава 208 години
Ние сме тук в двора на църквата, за да свидетелстваме,че великотърновският и българският дух са живи,че сме част не само от историята, но и от настоящето и бъдещето на България и Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия