Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екозащитници протестираха в Сливен с искане за запазване на парк "Сините камъни"

Снимка: БНР
Гражданска инициатива "Сливен за гората" организира протест под Стария бряст в Сливен.  Екозащитници  излязоха с искания за запазване на природния парк "Сини камъни" и горите в Сливенския Балкан като природен, културен и туристически ресурс.Протестиращите започнаха подписка с няколко основни искания:

Исканията ни са: прекратяване на сечта, извършване на независима проверка за законосъобразност и целесъобразност на предвидените горскостопански и санитарни дейности в горите. Въвеждане на постоянна защита на вековните гори. Всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани. В природния парк "Сините камъни" да се завърне промишления дърводобив, включително и този, покрит като санитарна сеч, което често се случва. Разработване на план за развитие на горските територии, с участието на гражданите. Да се възстановят всички горски и контролни пунктове, или да има мобилни екипи за контрол, понеже считаме, че няма никакъв контрол. Да се извърши последващо залесяване в местата, където това е необходимо, което не се е случвало от много години. Да се отстранят корумпираните служители
, каза  организаторката на проявата Рени Томова.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.