Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кървава нощ в Париж, стотици са жертвите!!!

| обновено на 14.11.15 в 07:13

Най-малко 153 души са убити във различни райони на френската столица и прилежащата й община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие, предава CNN, като се позовава на официална информация от френските власти. По данни на министерството на вътрешните работи на Франция, 112 са жертвите от заложническата драма в концертната зала „Батаклан“. Останалите са убити на различни места в града, включително в Сен Дени, където е разположен националният стадион, край който вчера прогърмяха експлозии и изстрели по време на мача между Франция и Германия.  

Терористичните атаки във френската столица са извършени на шест различни места в града. Това съобщава ТАСС, като се позовава на изявление на парижкия прокурор.  Отговорността за кървавите терористични атаки във френската столица е поела радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД), твърди италианската телевизия Sky Tg24.

Президентът Франсоа Оланд обяви извънредно положение в цялата страна и затвори границите. „Това е война срещу нас. Ще се бием заедно”, написа в туитър бившият френски премиер Франсоа Фийон. „Стотици” бяха взети за заложници в нощния клуб Батаклан на „Шанз Елизе”. Преди това нападателите стреляли на месо с калашници и убили десетки. Един от терористите крещял: „Това е заради Сирия” и „Аллах Акбар”. Концертът бил на рокгрупата Eagles of Death (Орли на смъртта).

Канцеларията на прокурора на Париж заяви, че осем нападатели са загинали след вълната от атентати из френската столица, седем от тях - при самоубийствени нападения, предаде Асошиейтед прес. Осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан", където нападателите взеха заложници, каза пред Асошиейтед прес говорителката на канцеларията Анес Тибо-Льокюивър. Тя заяви, че е възможно все още да има терористи на свобода.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е "дълбоко потресена от новините и кадрите, които идват от Париж", предаде ДПА. "Мислите ни са с жертвите на терористичната атака", се казва в декларация на Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. Ангела Меркел ще направи официално изявление пред пресата тази сутрин в 9 ч германско време във връзка с терористичните актове в Париж. Това съобщи германското канцлерство.

Местни експерти отбелязват, че терористичните актове в Париж неизбежно ще предизвикат дискусия в Германия за засилване на мерките за сигурност. Телевизия АРД обаче съобщи, като се позова на източници в германските правоохранителни органи, че засега не се планира да се предприемат каквито и да било мерки.

Ватиканът поднесе своите съболезнования във връзка с терористичните актове в Париж и смята, че отговор трябва да бъде даден от всички хора в света, предаде УНИАН.

„Шокирани сме от тази нова проява на безумното терористично насилие и ненавист, които ние осъждаме по най-категоричен начин с папа Франциск и с всички, които обичат света“, пише в официално заявление на Ватикана.

„Това е нападение срещу цялото човечество, което иска решителни и правилни отговори за нас всичките“, следва в документа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.