Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се присъдата срещу стрелеца от Лясковец

Снимка: Катя Чорова

Окръжният съд във Велико Търново ще произнесе решението си по делото за убийството на спецполицая Емил Шарков при миналогодишната стрелба в Лясковец. Прокуратурата и частните обвинители поискаха доживотен затвор за обвиняемия Петко Петков. Адвокатите на Петков пледират за оправдателна присъда с тезата, че той е действал при неизбежна самоотбрана.

Доживотен затвор без право на замяна при строг режим поиска за Петко Петков прокурорът Цветан Маринов. За максималното наказание пледираха и частните обвинители в процеса, сред които е майката на убития Емил Шарков Ваня Рипчева: 
Петко Петков е физическият убиец на сина ми, той за това нещо трябва да си отговаря, а що се отнася до присъда – на мен смъртна присъда ми е малко, с нищо няма да ми върне сина.

Четиримата защитници поискаха обвиняемият да бъде оправдан. Мотивите обяснява адвокат Виктор Костов:
Ние считаме, че акцията е незаконосъобразна и поради това той е действал в условията на неизбежна отбрана, защитавайки себе си и дома си, когато имаме институцията на неизбежната отбрана няма престъпление.

В последната си дума пред съда Петков каза: 
Невинен съм, вината трябва да поеме ръководството на МВР, изпратило барети в дома ми. Стрелях, за да защитя себе си и майка си, не съм убил Шарков. Съжалявам за всичко станало, защото най-потърпевши сме аз, майка ми и семейство Шаркови, и едно дете остана сирак.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.