Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът реши: Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец Петко Петков

| обновено на 19.11.15 в 12:37
Снимка: Катя Чорова

Присъда "доживотен затвор без право на замяна" постанови Великотърновският окръжен съд за 54-годишния Петко Петков от Лясковец. Той беше признат за виновен, че на 14 март 2014 година умишлено е убил спецполицая Емил Шарков и е направил опит да убие други петима антитерористи, участвали в операция за изземане на незаконното му оръжие.

Петко Петков ще трябва да плаща и 390 000 лева кръвнина на съпругата на убития Шарков - Милена и дъщеря му Теодора, както и на родителите Ваня Рибчева и Емил Шарков: След произнасянето на доживотната присъда Ваня Рибчева каза:

Един убиец съвсем справедливо в съда е получил наказанието си, но в този момент трябваше да приключват още няколко други дела, защото, ако този човек е физическият убиец на сина ми, то трябва да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. 

Неимуществени вреди от 10 000 лева бяха признати и на една от пострадалите барети Д.К., който е бил прострелян при акцията. Петко Петков е осъден да плати и над 52 000 лева разноски по делото и държавна такса върху уважения граждански иск. 

Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще сваля превръзката на Темида, извика Петко след произнасянето на присъдата.

Ще обжалваме присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново, заяви адвокат Виктор Костов:
Тя е несправедлива и незаконосъобразна. Г-н Петков е действал в условията на неизбежна отбрана, поради незаконосъобразност на тази акция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.